Pages

Wednesday, May 23, 2012

Awak Guru Penyayang........

Salam sayang anak-anak dan teman-teman........semua cikgu seluruh Malaysia sedang mempraktik program Guru Penyayang...Kalau kita lalu didepan sekolah....kita pasti lihat ada guru yang akan berdiri di depan pagar sambil tersenyum menyambut kedatangan murid.......Program ini sebenarnya untuk semua guru mengamalkan perasaan berkasih sayang.Sekarang cikgu-cikgu sila angkat tangan siapa ada ciri-ciri ini:-
a) ada sifat concern terhadap setiap perkara berhubung dengan murid.
b) selalu mengamalkan sikap berkasih sayang.
c) mesti la mesra
d) ambil berat tentang murid
e) berbudi bahasa
f) saling hormat menghormati
g) selalu ceria
h) prihatin
i) sabar
Kalau ada ciri-ciri di atas...anda dikategorikan guru penyayang....suka tak?...rupa-rupanya penyayang juga kita.Ye la murid-murid inikan harta paling bernilai yang perlu kita beri perhatian, dijaga, dibimbing dan dihargai....datang sekolah tau...jangan malas-malas....cikgu tunggu kamu esok....lambai tangan sambil tersenyum.
Selamat pagi encik...kata ku sambil tersenyum....encik tu pandang pun tidak,balas senyum aku pun tak mau..lepas drop anak terus pecut kereta...Ala...encik...saya bukan nak tanya mengapa encik lewat hantar anak...saya cuma nak praktik kan gaya guru penyayang..... tentu murid sayang....Adios encik...esok saya tunggu encik lagi....senyum balik tau kat saya...





Tuesday, May 22, 2012

24 JANGAN.........

Salam sayang anak-anak dan teman-teman........pepagi ni jom kita sama-sama muhasabah diri.....

1. Jangan sengaja melewatkan solat...perbuatan ini tidak disukai oleh ALLAH.
2. Jangan masuk toilet dengan tidak memakai selipar.
3.Jangan makan / minum menggunakan pinggan/gelas yang sumbing.
4.Jangan biarkan pinggan mangkuk tidak berbasuh dalam sink.
5. Jangan tidur balik lepas solat subuh.
6.Jangan makan tanpa membaca bismillahhirrahmanirahim dan doa makan.
7.Jangan keluar rumah tanpa niat untuk kebaikan dan kebajikan.
8.Jangan pakai selipar atau kasut berlainan pasangan.
9.Jaga mata semasa diluar.
10. Jangan bergaul bebas ditempat kerja.
11.Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa.
12.Jangan ego untuk minta maaf bila berbuat salah.
13.Jangan mengumpat.
14.Jangan lupa bergantung harap kepada Allah dalam setiap kerja kita.
15.Jangan bakhil untuk bersedekah.
16.Jangan banyak ketawa.
17.Jangan biasakan berbohong.
18.Jangan suka menganiaya manusia dan haiwan.
19.Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
20.Jangan duduk di toilet terlalu lama.
21.Jangan merokok
22.Jangan lupa memberi salam
23.Jangan percaya kepada perkara syirik
24.Jangan mempertikaikan agama Islam..

Pergi Jauh Jauh Tabiat Buruk...

Salam sayang anak-anak dan teman-teman........Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Hai..mengapa aku ada tabiat buruk?....ye la aku kan manusia biasa yang tak sempurna.....


Mesti pernah kan kita menangguh-nangguhkan kerja....Pastu bila nak dihantar...kelam kabut menyiapkan...tapi siap tau...kalau nasib baik ...hasilnya amat cemerlang...kalau tak....bersedia la untuk kena marah.Ada juga yang boros...semua nak beli.Sentiasa berfikiran negatif juga tidak bagus.Agak-agak kalau aku tanya...mesti ada antara you oallss yang ada pelbagai tabiat buruk...Sebenarnya ada beberapa tips untuk membuang tabiat buruk :-
a) Kamu mesti mengakui - tabiat buruk yang ada pada diri kita akan menyekat kemajuan.
b) Selalu bertanya pada diri - Tulis tabiat buruk dan tanya diri perlu tak sikap diubah.
c) Tetapkan masa- Tetapkan masa/tempoh untuk berubah...biasanya 21 hari.
d) Mulakan tabiat baru yang baik - kontra dengan tabiat buruk.
e)Minta nasihat/idea- Dapatkan daripada orang yang pakar
f) Jangan putus asa - Sekiranya tabiat buruk masih ada....teruskan berusaha...
Bye...aku nak siapkan semua kerja awal.....nak buang tabiat buruk niiii....tapi movie kat TV best le plak....jap eh....hehehehehe...jap la..

Saturday, May 19, 2012

Selamat Hari Guru - Drama 2

Salam sayang anak-anak dan teman-teman....Marva Collins ~The good teacher makes the poor student good and the good student superior.  Hari ini semua guru berpakaian sukan....Ada sukaneka sempena Hari Guru...Khabar angin mengatakan bahawa sukaneka kali ini amat kejam....
Ahli pasukan perlu ada kain batik/pelikat untuk menyertai sukaneka
Sukaneka diadakan agak lewat pagi kerana hujan...Pasukan tetap sama....cikgu kaunseling bersama dengan guru tahun 5. Mengikut penyelaras sukaneka...Cikgu Zaidi Jasuli....nama sukaneka bukan main lagi...ada Ombak Rindu/CukupCukup Sudah/ Zapin/ Pergi Tak Kembali...

Aku tengok cikgu-cikgu cukup seronok mengambil bahagian....kalau stress dan tension boleh dilihat...agaknya aku boleh nampak semuanya keluar melalui kepala cikgu-cikgu nihh...Happy betul!

Permainan Seia Sekata paling tensen kerana kasut besar group aku jenama Nike tu.....tak bergerak dan tak laju langsung....Ye le Nike tiruan...kumpulan Kak Ainum pun mengalami nasib yang sama bila pakai kasut tu...Aku siap jatuh lagi.....

Rumusannya......memang happening le sukaneka tadi....cikgu semua sporting....At least....dapat juga cikgu-cikgu meredakan penat sekejap setelah sibuk memerah tenaga untuk sekolah...Tahniah le ye Encik Zed Zaidi....awesome!!

Friday, May 18, 2012

Selamat Hari Guru- Drama 1

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.....Marva Collins ~Don’t try to fix the students, fix ourselves first. 
Acara pra Hari Guru membuatkan semua cikgu-cikgu tak dok diam.....Banyak betul aktiviti bagi memeriahkan sambutan Hari Guru...dah cam hari raya plak....Pertandingan memasak/rekacipta/gubahan sayuran di adakan. Cikgu-cikgu telah diagihkan kepada kumpulan mengikut aliran seperti biasa....perang manja lagi.....hahahahaha....cikgu tahun 5 vs cikgu tahun 3. Aku masuk pertandingan memasak....cikgu kaunseling gang dengan guru tahun 5....
Pertandingan bermula....

Menu utama nasi goreng....simple kan...tapi nasi goreng ni...tak selalu masak akan jadi...masakan ni sebenarnya berisiko....So aku serah pada Kak Ana. Aku just menyumbang untuk menu sampingan iaitu Sate Lilit Bali....nama .....perhhh....menakutkan.... rasa???...Riuh rendah, lepas laku semua cikgu kat kantin.....ngapa le happy sangat ye.. siap gurau-gurau sambil masak. Melihat pada menu orang lain....meleleh air liur....
Sate Lilit Bali + Nasi Goreng Bali
Uishhhh.....pendek kata semua jenis menu ada terhidang untuk diadili oleh juri. Sementara menunggu juri datang aku mengemas dulu meja kerja....nanti leh la aku round table rasa semua jenis nasi goreng yang di masak oleh kawan....
Bila dah siap...hampa tengok makanan dah habis.....Ye la cam mana tak habis....juri betul dah datang untuk food tasting.....pas tu juri menyamar...tau sangat diaorang juri menyamar...sebab masa merasa makanan....mak oii letak dalam pinggan....makan pun selera bukan main....hahahaha, pas tu ada plak juri klon..dah datang tadi....aik datang lagi.....hehehehehe....

Sunday, May 13, 2012

Minggu Ini- Sukantara dan Satu Panggilan Telefon

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.....haisshhhhhh.....semput rasa....letih lum hilang dari tugasan sofbol....kena dok padang lagi...Sukantara pula....aku kena sumbangkan tenaga kerana banyak kali minta excuse semasa latihan rumah sukan.....muka ketua rumah dah lain macam....Sorry yek Arnizam...aku janji akan tolong bila pertandingan sofbol selesai.

Hari ini, aku berjemur lagi...membantu apa yang patut....memberi semangat kepada murid-murid kecil. Agak menyentuh hati bila ada antara murid tidak dapat menyertai acara kerana setiap acara menghadkan hanya beberapa peserta sahaja....Ini bermakna yang kuat sahaja yang akan diberi peluang....yang tak kuat, berbadan besar,berbadan terlalu kecil....akan duduk ditepi padang memandang dengan wajah penuh harapan untuk turut sama....Sebagai seorang kaunselor mungkin hati aku/cara aku berfikir agak berbeza....naluri kemanusiaan aku sangat tinggi.....Tak salah aku rasa sekiranya golongan ini diberi peluang mencuba.....biar pun kita tau mereka tidak akan menyumbang point....motivasi ni akan membina semangat dalam hati mereka dan membantu mereka untuk tidak merasa rendah diri....Cikgu-cikgu setiap rumah bertungkus lumus memberi semangat untuk peserta masing-masing. Perang manja sudah bermula.....hahahaha.....cikgu rumah hijau sudah marah dengan cikgu rumah kuning, cikgu rumah biru tak puas hati dengan cikgu rumah merah, begitu le......seronok tengok....perang manja-manja ni....comel....
Sedang sibuk tetiba handphone berbunyi.... Pn Kaunselor.....sila siap sedia sebab Mr. PPD nak datang memantau bilik puan.....Haaahhhh!!!!....terduduk aku........ni le saat yang aku tunggu-tunggu untuk pegawai PPD melihat hasil usaha aku selama ini. Aku sepatutnya happy tapi bila lihat diri yang berpeluh-peluh....seluar kotor kene selut.....aku jadi susah hati.Aku berlari ke bilik aku......rak semua berhabuk....seminggu aku tinggalkan untuk menumpukan pada sofbol....carpet belum vakum......Aku nak tunjukkan yang terbaik tapi......aku mula menangis..... :(
Tuan PPD ........tolong saya....

Saturday, May 12, 2012

Minggu Ini - Masa Bertanding Bermula

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.....jom le singgah jap kat sini....sambil dok rehat-rehat tu baca le entri aku....jom teman aku........berdebar-debar ni.... minggu ni aku masih lagi menjadi busy mummy.....Rabu....9 Mei 2012,perlawanan sofbol bermula. Boleh ke aku dan players kesayangan mencapai target untuk menjadi johan. Latihan sudah cukup, semangat murid juga tinggi....Awal-awal lagi mereka bagitau aku nak jadi johan. Pepagi lagi aku dah duduk bersama dengan mereka. Bagi tips akhir sebelum mereka beraksi di padang.

Mereka bermain amat baik awal pagi.....aku yang jadi coach masa game berdiri di sudut padang.....cukup bangga dengan cara permainan mereka.....
Tengah hari.....mereka berehat sambil lunch...bersedia untuk game seterusnya.....Permainan mereka mula nampak kelam kabut.....semua yang mereka mampu buat dengan cemerlang sekolah semasa latihan tidak lagi dapat mereka pamerkan semasa bertanding dengan pasukan lawan......rasa agak kecewa.....hati aku mula berteka -teki....kenyang sangat agaknya sebab tak boleh bermain, atau mereka sudah penat, atau mereka tension sebab pasukan lawan bertubuh besar......
Akhirnya keputusan ......pasukan lelaki SK Sri Skudai menjadi Johan dan pasukan aku Naib Johan.Keputusan sama dengan tahun lepas. Aku bersyukur....tapi agak kesal kerana aku tau players aku mampu menjadi johan sekiranya mereka bermain sama seperti mereka tunjukkan pada aku di padang sekolah.....semasa latihan....
Buat semua players....cikgu sayang sangat kamu........kalau cikgu marah sebab cikgu nak kamu menjadi pemain yang terbaik....Antara ratusan murid kamu terpilih mewakili sekolah kerana cikgu tau kamu memang boleh menjadi JOHAN....

Minggu Ini- Coach Sofbol

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.......rindu kat aku tak....ermmmm......ada le tu sorang dua yang dah lama tak baca cerita aku....jangan la wat muka boring....bagi la chance kat aku perasan. Aku sangat free sekarang.....ahhhh....nikmat betul bila free ni kan.Dok santai.....sambil mengunyah kacang...tgok TV.....
Dah berbulan-bulan aku sibuk di padang melatih pasukan kesayangan ku sofbol....target tahun ni nak jadi johan sebab tahun lepas dah naib johan. Susah juga nak jadi coach ni.....aku suka betul nonton movie omputih tentang game...football/baseball.

Coach kene guna banyak psikologi pada players....bagi semangat...so sebenarnya walaupun di padang, aku tetap apply kan ilmu kaunseling....Boleh nampak bila motivasi di beri...semangat players meningkat.Players aku semuanya hebat....berkat latihan...mereka boleh bermain dengan sangat baik....cuma kadang-kadang ada mood budak-budak ni....ada masa main sangat baik ......ada masa .....adusss......nak kene marah kan.....haiiipppp!!!
So....aku rasa harapan untuk mencapai target johan nampak cerah.....
Minggu ni....aku bertambah sibuk....Sabtu/Ahad/Isnin/Selasa.....aku berada di padang....pagi dan petang....buat latihan intensif sebab Rabu dah start game....Tau la kan bila berada di padang.....kulit jadi makin gelap, badan berpeluh-peluh dan yang paling tak tahan....penatnya wooiiiiii......tapi takpe....akukan tak menyerah kalah sebelum berusaha.....kalau dah usaha tapi takde rezeki....aku redha.
Mr.Hubby sorry dear....malam ni kita makan kat luar ye......Nasi paprik dan fresh orange satu.......siap-siap order dari rumah...takut sampai kat restoran tertido......kan minggu ni minggu busy.....penat la.....

Anak Masuk Paper.....

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.....
Baru aje balik dari sekolah.....penat....nak rehat sekejap.....phone aku berbunyi. Suara merdu teman baik aku Jiha....kedengaran.....Zam, gambar anak-anak awak masuk suratkhabar.....Hati mula cuak.....apa kes plak anak-anak aku buat ni.....kalau kat front page tentu cerita tak best....Confirm ke Jiha.....aku tanya sebab aku tak beli paper tu....Cara dia describe baju cam ye....setahu aku takde pula anak aku terima apa-apa anugerah....Aku masih tak percaya....lebih-lebih lagi bila dia kata gambar mereka besar....Takpe la esok le aku tengok betul tak mereka...mana le tau pelanduk dua serupa...Jiha janji nak bawa paper tu esok.....
Bila aku tengok......memang confirm anak-anak aku.....
Pic tu masa mereka masuk colouring contest kat UTM...lama dah tahun lepas. Anak-anak aku bukan main suka...bila tengok gambar diaorang siap bagitau aunty and uncle sambil kembang hidung.....dalam happy tu ada juga yang tak puas hati.....Anak cikgu masuk paper la.....tak...tak...jangan salah faham.....aku pun tak tahu menahu...Pihak editor paper tu yang gunakan gambar anak-anak aku....itu pun sebagai gambar hiasan bagi Amanah Raya.....Thanks Berita Harian......dalam ribuan gambar dalam galeri....gambar anak saya terpilih....itu namanya rezeki Allah...

Tahniah Sepupuku....

Salam sayang anak-anak dan teman-teman.....Sepupu ku dah bertunang.....Tahniah ek....Safra Syamimi Bt Abdul Jamil.

Tema hijau tu.....Aku kena tulis entri ni kerana dia ni rajin singgah kat blog aku.....suka bagi komen.....I like....Aku agak sibuk lately ni....so tak sempat nak buat apa-apa untuk majlis dia. Aku just sempat buat apam polka dot untuk dia......sorry ye......
Apa pun selamat menjalani tugas anda sebagai seorang tunang selama 7 bulan kerana aku dengar majlis nikahnya....November ni....Tak sabar le tu Cik Safra kita......hehehehe....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget