Pages

Sunday, December 18, 2011

Winter di Beijing Part 3

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman....Orang-orang yang kuat mencari sesuatu (potensi) di dalam dirinya sendiri.Sementara orang yang lemah mencari sesuatu (potensi) pada diri orang lain. ~ Confucius, Peribahasa Cina ~
Jom kita beli kak ana.....ala convert duit kita masih murah ni.......
Kami bangun sangat pagii hari ini....niat hati nak mencari penjual yang meniaga di kaki lima....nak tengok topi comel2 untuk dipakai nanti....Dalam gelap pagi..kami berempat merayau-rayau di luar hotel....sejuk sangat...suhu yg dingin ditambah pula angin yang bertiup kuat...menggigil...Agak lama tunggu....bila tiba aje penjaja tu....terus kami serbu...aku cuma beli penutup telinga dan topi...ye la dari semalam telinga aku sejuk... 

Breakfast.......menu wajib...telur dadar.....
Aku breakfast di sini....sebuah restoran muslim....nasi goreng, telur dadar, roti bijan dan charkuey...milo....sangat cair.... :(....syukur la walaupun.....tak berapa nak selera.....Lepas keluar aje dari restoran....kami diserbu oleh penjaja jalanan.........memang murah barang yang dia orang jual ni.....rugi le sapa tak beli.....tanpa membuang masa kami beli hampir semua souvenier yg dibawa......

Ruby....posing.....dah siap bergambar....sambung balik shopping.....
Setelah seronok kerana dapat barang dalam wishlist.....kami meneruskan perjalanan....hari ini kami akan dibawa ke Tian An Men Square dan Forbidden City.....ini tempat wajib lawat.....gomen negara China ni dah tetapkan beberapa tempat untuk dilawati....Di sini ada ribuan manusia.........so kami amik peluang la berposing....amik gambar....hehehehehe......pantang nampak building.....jom amik gambar...jom.....suhu yang sejuk tak menghalang kita meneruskan berjalan kaki hingga ke Forbidden
City
Dataran Tian An Men
Tian An Men ialah bangunan besar berdekatan pusat bandaraya Beijing. Ia dinamakan Tian An Men (Pintu Damai Syurga) yang terletak di arah utara dan memisahkan dataran ini dari Forbidden City. Dataran ini penting sekali sebagai lambang kebudayaan kerana pernah menjadi tapak peristiwa-peristiwa terpenting dalam sejarah Cina.....

Madam Peng.....agak garang orangnya....hehehehhe....
Madam Peng banyak kali berpesan agar sentiasa mengikut dia....ye la kalau terpisah.....susah nak cari dalam lautan manusia kat sini......Jadi kami hanya follow bendera hijau yang dia pegang.........Oleh kerana dah tak tahan sejuk....kami masuk dalam terowong dan berehat di situ sekejap.....Kat sini....muka kami kene tutup bagi mengelak angin sejuk.......bibir dah terasa kering.....bimbang juga......jadi bila tengok balik gambar.....dah nampak mata aje......heheehehe.......

Bangunan lama.......

Puas mata meninjau bangunan lama yang sudah berusia ratusan tahun....masih kukuh....masih utuh.......menyimpan sejarah.......Jom jalan lagi......kami dah penat ni....bila la nak sampai kat Forbidden City.....Madam...?????

Winter di Beijing Part 2

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman.....Ketika kita melihat orang-orang dengan perwatakan yang bertentangan dengan kita,kita seharusnya melihat dan menilai perwatakan diri kita sendiri.~ Confucius, Peribahasa Cina ~
Setelah tiba di Kota Beijing...suhu semakin sejuk ditambah pula angin yang bertiup kencang.....sejuk hingga ke tulang.....Kami dibawa ke Sunny Gold Market untuk membeli keperluan perlindungan suhu yang sejuk...ye la ada diantara ahli group kami yang belum lengkap pakaian musim sejuk termasuk le aku.....Pengalaman pertama membeli belah di kota ini.....cara jual dan beli sangat ganasss....hehehehhe....kalau kita dah start tanya harga jangan harap le lepas....penjual akan tarik-tarik tangan/handbag kita....lebih kurang cam paksa le beli....Kat sini kene pandai tawar menawar.....oleh kerana ada masalah komunikasi....hanya calculator yang digunakan dalam urusan jual beli.....penjual tunjuk harga dia...kita tekan harga kita......Aku tak suka ada sorang penjual kat sini....perempuan ni muda lagi.....bila kita tawar harga siap maki hamun lagi......oleh kerana terkejut dengan cara penjual yang agak kasar....aku tak beli banyak kat sini....duduk diluar sambil menghirup udara sejuk......pengemis pulak yang datang......bila badan dah tak tahan sejuk...aku masuk balik ke dalam market ni.......
Ni la dinner aku untuk malam ni........
Setelah selesai urusan membeli belah....kami dibawa ke sebuah restoran muslim.......tak sabar ni nak rasa masakan cina di sini.....Nasi yang dihidangkan hanya sepinggan kecil untuk kami sepuluh orang....lauk....amattttt la banyak.....Mula-mula kami agak risau cukup ke nasi ni.....perut lapar ni......Aku hanya makan sedikit nasi bersama daging goreng yang dipotong nipis bersama carrot dan capsikum.....boleh la.....ada juga telur goreng, sayur kubis....air...hanya secawan kecil teh cina....tawar....
Dah sampai hotel....jom Amy ambil kunci....
Tengok tu muka aku dan Kak Ana...happy aje....ye la dah kenyang....ok kan Kak Ana...lauknya...sedap la....Nasi yang tadi kami risau tak cukup....berlebih pulak....
Kami terus menuju ke hotel untuk berehat....penat betul...sejuk lagi.....mujur hotel ni besar dan selesa........


Ni bilik aku.......malam pertama tido di negara China.....
Ni bilik aku 3301....bilik agak luas.....ada dua katil besar....lega....mandi air panas, minum milo 3 in 1...best!!(tadi asyik minum teh cina je) sapu vaseline lotion pada badan, face oil pada muka, lipgloss pada bibir......lompat atas katil.......masih sejuk walaupun heater dah on...pakai stokin....Kak Ana dah tidur....sebelum melelapkan mata, on kan TV.....ada berpuluh-puluh channel........semuanya bahasa cina.....cite omputih pun cakap cina.....hampehhhh......zzzzzzzzzzzzzzz.

Friday, December 16, 2011

Winter di Beijing Part 1

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman...“Tak ada satupun di dunia yang dapat diperolehi tanpa azam yang kuat. Penguasaan setiap orang yang berjaya berasal dari keazaman yang kuat.” (Wang Yang Ming, pengajaran tradisional umum).
Hari yang ditunggu akhirnya tiba. Setelah bertungkus lumus aku bersama Kak Ana menguruskan akhirnya trip ini menjadi realiti. Ini adalah program pengantarabangsaan sekolah....sambil melawat sekolah di negara orang sekaligus bershopping...Hahahaha....sapa nak ikut melawat sekolah?....Tak berapa ramai yang angkat tangan tapi bila soalan sapa yang nak gi shopping...wahhh....ramai yang ingin turut serta...Ramai yang menyatakan hasrat ikut serta namun ada yang membatalkan disaat akhir atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan. Sebelum pegi...aku mengumpul banyak maklumat supaya dapat bersedia awal....Dari aspek pakaian (long john/socks/sweater etc) telah aku sediakan...ubat-ubat, lotion utk elak kulit kering, lotion muka, lip gloss...ye la akukan akan berdepan dengan suhu yang sejuk...

bekalan makanan cam nak pegi berkhemah......anak-anak jangan sedih ok
nanti mama belikan souveniers.....
Dari bacaan, aku dapati makanan di sana kurang menepati citarasa..oleh itu aku sediakan beberapa makanan segera......buat bekalan aku di sana nanti.....hehehehe...satu bag penuh tu....ni la bag kedua...bag pertama (kecil aje) adalah bag pakaian aku....Bertolak dari sekolah ke KL.....meninggalkan anak-anak bersama hubby.....take care tau.....

perbincangan ilmiah (cara-cara nak bershopping le tu )....hehehehhe....
Berjam dalam bas memberi peluang kami berbual dan tentu la tentang rasa hati yang tidak sabar-sabar untuk menjejakkan kaki ke bumi China...ada juga yang melelapkan mata....mungkin penat...Kami singgah di masjid KLIA untuk solat subuh......Perut sudah mula berbunyi.....namun urusan check in mengambil masa yang agak lama menyebabkan kami hanya sempat membeli sekeping sandwich......Cepat...cepat....tour guide kami memanggil.....last call rupanya.....apa lagi berlari-lari la cikgu-cikgu cam bebudak....comel betul....Masih boleh tersenyum dalam flight walaupun berlari macam nak gile tadi.......
senyum walaupun lapar dan penat.....
6 jam perjalanan....apa nak buat...aku bukan jenis tidur semasa travel.....duduk memerhatikan gelagat orang, melihat stewardess menjalankan tugas....siap compare lagi ngan tugas guru....tengok make-up mata mereka yang galak......Bagi mengisi perut...aku makan nasi ayam....kenyang-kenyang sebelum aku kena makan makanan cina selama 5 hari....
Alhamdulillah.....tiba juga aku ke bumi China
Akhirnya tidak sampai 6 jam perjalanan....alhamdulillah kami selamat mendarat di Tianjin....Suhu dimaklumkan 1C.....Lihat tu wajah Rose, Amy, Kak Ana dan Ruby.....sungguh teruja.....pengalaman kami akan bermula sebentar lagi......tak sabar.....Suhu sudah mula terasa sejuk......tapi dengan preparation awal....winter coat dapat memanaskan badan kami.....Ini adalah sebahagian daripada ahli group kami....Guru Besar dan GPK Hem kami pun turut serta dalam trip kali ini....
Semua dah tak sabarkan.......
Oleh kerana  perjalanan ke Beijing mengambil masa 2 jam, kami bersolat di airport....tiada bilik khas /surau disediakan....kami hanya bersolat di tepi kaki lima saja....Di sini juga bermula penggunaan toilet yang memerlukan kita membawa botol kosong kerana tiada paip air disediakan di dalam tandas. Wet tissue juga diperlukan ye.....
Kami mencari tempat ditepi kaki lima di airport untuk bersolat
Setelah disambut oleh tour guide dari China, Madam Peng....kami keluar dari airport untuk menuju ke bas.......mak aiii......baru tau sejuknya...aku menggigil kerana belum beli glove.....kabus sudah keluar dari mulut bila berbicara.....Pakaian tebal ini tidak banyak membantu....aku perlu pakai lagi 2-3 lapis.....Hidung dan telinga sudah mula terasa kebas........Mana bas....mana bas.....aku dah tak tahan sejuk........Masuk aje dalam bas.....aku siap peluk Kak Ana....sambil teringat pada hubby tersayang......Perjalanan selama 2 jam...menyaksikan keindahan ciptaan Allah.....salji baru turun semalam so ada la nampak di kiri kanan jalan......Sejuknyaa...macamana lagi 5 hari.........


Wednesday, December 14, 2011

Sabah Part 6

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman...kata-kata yang lemah lembut dan beradab dapat melembutkan hati manusia yang keras...........semalam tu...sebelum pulang ke hotel...kami singgah sebentar di Mount Kinabalu......rugi la kalau tak singgah sini....melihat saujana pemandangan dari aras tinggi adalah sesuatu yang amat mengujakan....
Hari ni adalah hari terakhir kami berada di bandar Kota Kinabalu....bangun pagi untuk melihat suasana pagi di tepi laut....Aku singgah sekali lagi di pasar untuk membeli beberapa barang yang masih belum cukup...Kuih-muih, kerepek, udang kering, ikan masin dan beberapa makanan Sabah yang tidak pernah aku jumpa....aku beli......
Selepas Zohor, kami bertolak ke airport......biasalah bila berjalan..... pergi barang sedikit dan balik dengan barang banyak....hampir separuh bag tu...barang aku....hehehehhe...masa di airport ni la aku berjumpa dengan kawan baik aku....eehhh kat sini kita jumpa ye....
Setelah siap segalanya...kami bertolak pulang ke Semenanjung.....bye-bye Sabah...kalau panjang umur ingin ke sini lagi......tempat yang amat cantik.......indah sungguh ciptaanMu Ya Allah.....

Sabah Part 5

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman....kalau kita tidak mencari sesuatu....kita tidak akan bertemu sesuatu...Setelah puas bermain dengan ikan di Sg Moroli...perut sudah mula terasa lapar....rugi pula rasanya kalau tidak singgah di Sabah Tea Plantation....cuba rasa teh Sabah...sama atau lebih enak daripada teh CH.
Pemandangan yang indah......sungguh indah.....gunung-gunung dan ladang-ladang teh yang tersusun cantik...Kami mencuba beberapa jenis teh...sejuk ada panas pun ada.......ermmmm sedap la juga....

Di sini kami membeli beberapa bungkusan teh untuk dibawa pulang dan diberi kepada saudara dan teman....

Setelah itu, hubby mengajak kami bermain air sekali lagi....kami singgah di Poring....Hot Spring.....mandi air panas.....badan agak selesa bila berendam dalam air panas......adib baby takut-takut nak turun dalam air....panas...mama....hehehehhe....Kat sini byk disediakan pool air panas.....pilih aje lokasi yg sesuai....ramai juge la orang yg datang kat sini.....
Dah puas berendam air panas....anak-anak ajak mandi kolam yg tak panas yg terletak berhampiran....budak-budak kalau dgn air.....berjam-jam pun takpe.....Cuaca tiba-tiba mendung.....kami berkemas untuk balik....kene jalan kaki ke arah kereta.....takut hujan....basah nanti....Kalau dah memang hari basah.....dari pagi main air......nasib tidak baik....hujan turun mencurah-curah masa balik......habis basah baju kami....anak-anak suka betul...ye la dapat mandi hujan......suasana cantik bila hujan turun dalam hutan...air mengalir deras dalam sungai......Sori ye nak....habis basah baju.......Takpe mama...it's ok.....ek eleh.....memang la takpe sb selalu tak dapat main hujankan...hari ni boleh......

Pemandangan selepas hujan di Kundasang sungguh cantik....kami singgah di tepi jalan untuk merakam keindahan ciptaan Allah....badan sudah semakin sejuk.....dalam hati cuma ingin pulang ke hotel......cukuplah seharian suntuk dengan air.......

Sabah Part 4

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman.....cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.....Semua bangun awal kat sini...ye la pukul 6 pagi sudah terang seperti pukul 8...Setelah bersiap...kami mula mencari tempat untuk breakfast...risau juga...kebanyakkan kedai hanya ada sign "No Pork"...halal ke tidak....maka setelah puas berlegar-legar terjumpa restoran jual roti canai dan pelanggannya semua islam...Roti canai + teh tarik satu....hehehehe...
Ni la tempat yang menjadi idaman hubby sehingga kami sampai ke Sabah....mamat ni minat betul ngan ikan...terjumpa artikel mengenai Sg Moroli...spa ikan besar....membuat dia begitu beria-ria mengajak aku ke sini....Ok bebey...setuju...asal aku leh shopping....tempat ni memang mabelous la.....Sampai aje...kami lihat sudah ramai pelancong .......Setelah membayar harga tiket masuk, beli makanan ikan dan salin baju sesuai....kami masuk dengan hati yang tak sabar....ye le mengikut artikel ikan-ikan besar akan gigit kaki kita....

Fuyooo.....memang jinak-jinak ikan kat sini......tak takut langsung...setakat nak ambik ngan tangan pastu goreng tiga rasa...senang saje.....ikan-ikan akan datang and gigit-gigit manja kaki....anak-anak terjerit-jerit...geli....aksi budak-budak tu dirakam oleh beberapa pelancong Jepun yang ada kat situ....nape diaorg tak turun dlm air... tak tau le...takut kot.....Aku pun gosok-gosok kepala ikan cam gosok kepala kucing....manja gak ikan ni.....Kalau nak compare ikan-ikan kecil kat spa....jauh la bezanya.....anak-anak suka ngat....ye la sebelum ni tgk ikan dalam aquarium je...hubby aku lagi le......sebelum ni nak pegang ikan besar gitu kene pancing...ni tak yah...ikan tu datang kat dia......

Setelah puas main ngan ikan....kami cuba plak jambatan gantung....aku ni memang jenis gayat......bila jambatan tu berayun-ayun aku rasa nak muntah.......so ramai la yang menyakat dgn sengaja hayun jambatan tu kuat-kuat.......Dapat beramah mesra dengan masyarakat di kampung ni dan melihat adat budaya mereka.....aku rasa kedatangan aku ke sini tidak sia-sia.....

Tuesday, December 13, 2011

Sabah- Part 3

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman...cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya....Hai...bertemu lagi...perut sudah mula lapar...hati teringin sekali menjamah makanan di sini. Sudah pasti berbeza...kami terus ke medan selera berhampiran....pelbagai jenis makanan laut yang dijual .....udang/ikan/ketam/ dibakar ala2 BBQ ada kat sini...harga amat murah...
Anak-anak...apa lagi...bila dapat lampu hijau dari abahnya....amik aje makanan apa yg mereka suka...makan...sila makan.....ni upah k...esok follow mama shopping lagi...tak mau komplen...Walaupun seafoodnya fresh...namun rasa kurang menepati tekak....ye la mungkin selera antara negeri berbeza....dicecah ngan sos pun rasa dia biasa2 aje...(dah cam juri masterchef plak...hehehehe).

Ni yang aku suka...seaweed yang dibuat ala-ala rojak....sedap seyyy rasanya....Aku ni memang jenis suka cuba rasa semua.....Hubby aku pun suka makan seaweed ni....Lepas dah kenyang kami ke mall untuk membeli hadiah....kebetulan bulan ni ada yg sambut birthday dan anniversary.....hadiah lagi.....i like......

Setelah siap membeli cake...kami balik hotel untuk celebrate kecil-kecilan hari istimewa.......alhamdulillah...anak-anak semuanya happy walaupun penatnya berjalan seharian......sekejap aje suasana bising jadi senyap.....semua tidur dengan mimpi indah di Kota Kinabalu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget