Pages

Sunday, December 18, 2011

Winter di Beijing Part 3

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman....Orang-orang yang kuat mencari sesuatu (potensi) di dalam dirinya sendiri.Sementara orang yang lemah mencari sesuatu (potensi) pada diri orang lain. ~ Confucius, Peribahasa Cina ~
Jom kita beli kak ana.....ala convert duit kita masih murah ni.......
Kami bangun sangat pagii hari ini....niat hati nak mencari penjual yang meniaga di kaki lima....nak tengok topi comel2 untuk dipakai nanti....Dalam gelap pagi..kami berempat merayau-rayau di luar hotel....sejuk sangat...suhu yg dingin ditambah pula angin yang bertiup kuat...menggigil...Agak lama tunggu....bila tiba aje penjaja tu....terus kami serbu...aku cuma beli penutup telinga dan topi...ye la dari semalam telinga aku sejuk... 

Breakfast.......menu wajib...telur dadar.....
Aku breakfast di sini....sebuah restoran muslim....nasi goreng, telur dadar, roti bijan dan charkuey...milo....sangat cair.... :(....syukur la walaupun.....tak berapa nak selera.....Lepas keluar aje dari restoran....kami diserbu oleh penjaja jalanan.........memang murah barang yang dia orang jual ni.....rugi le sapa tak beli.....tanpa membuang masa kami beli hampir semua souvenier yg dibawa......

Ruby....posing.....dah siap bergambar....sambung balik shopping.....
Setelah seronok kerana dapat barang dalam wishlist.....kami meneruskan perjalanan....hari ini kami akan dibawa ke Tian An Men Square dan Forbidden City.....ini tempat wajib lawat.....gomen negara China ni dah tetapkan beberapa tempat untuk dilawati....Di sini ada ribuan manusia.........so kami amik peluang la berposing....amik gambar....hehehehehe......pantang nampak building.....jom amik gambar...jom.....suhu yang sejuk tak menghalang kita meneruskan berjalan kaki hingga ke Forbidden
City
Dataran Tian An Men
Tian An Men ialah bangunan besar berdekatan pusat bandaraya Beijing. Ia dinamakan Tian An Men (Pintu Damai Syurga) yang terletak di arah utara dan memisahkan dataran ini dari Forbidden City. Dataran ini penting sekali sebagai lambang kebudayaan kerana pernah menjadi tapak peristiwa-peristiwa terpenting dalam sejarah Cina.....

Madam Peng.....agak garang orangnya....hehehehhe....
Madam Peng banyak kali berpesan agar sentiasa mengikut dia....ye la kalau terpisah.....susah nak cari dalam lautan manusia kat sini......Jadi kami hanya follow bendera hijau yang dia pegang.........Oleh kerana dah tak tahan sejuk....kami masuk dalam terowong dan berehat di situ sekejap.....Kat sini....muka kami kene tutup bagi mengelak angin sejuk.......bibir dah terasa kering.....bimbang juga......jadi bila tengok balik gambar.....dah nampak mata aje......heheehehe.......

Bangunan lama.......

Puas mata meninjau bangunan lama yang sudah berusia ratusan tahun....masih kukuh....masih utuh.......menyimpan sejarah.......Jom jalan lagi......kami dah penat ni....bila la nak sampai kat Forbidden City.....Madam...?????

2 comments:

  1. Winter Di Beijing baru ada Part 3...tapi Sabah dah sampai Part 6!

    ReplyDelete
  2. Sabar ye Mr Anoo..pasti saya akan menulis cerita memori indah di Beijing... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget