Pages

Sunday, December 18, 2011

Winter di Beijing Part 2

Assalamualaikum dan salam sayang anak-anak dan teman-teman.....Ketika kita melihat orang-orang dengan perwatakan yang bertentangan dengan kita,kita seharusnya melihat dan menilai perwatakan diri kita sendiri.~ Confucius, Peribahasa Cina ~
Setelah tiba di Kota Beijing...suhu semakin sejuk ditambah pula angin yang bertiup kencang.....sejuk hingga ke tulang.....Kami dibawa ke Sunny Gold Market untuk membeli keperluan perlindungan suhu yang sejuk...ye la ada diantara ahli group kami yang belum lengkap pakaian musim sejuk termasuk le aku.....Pengalaman pertama membeli belah di kota ini.....cara jual dan beli sangat ganasss....hehehehhe....kalau kita dah start tanya harga jangan harap le lepas....penjual akan tarik-tarik tangan/handbag kita....lebih kurang cam paksa le beli....Kat sini kene pandai tawar menawar.....oleh kerana ada masalah komunikasi....hanya calculator yang digunakan dalam urusan jual beli.....penjual tunjuk harga dia...kita tekan harga kita......Aku tak suka ada sorang penjual kat sini....perempuan ni muda lagi.....bila kita tawar harga siap maki hamun lagi......oleh kerana terkejut dengan cara penjual yang agak kasar....aku tak beli banyak kat sini....duduk diluar sambil menghirup udara sejuk......pengemis pulak yang datang......bila badan dah tak tahan sejuk...aku masuk balik ke dalam market ni.......
Ni la dinner aku untuk malam ni........
Setelah selesai urusan membeli belah....kami dibawa ke sebuah restoran muslim.......tak sabar ni nak rasa masakan cina di sini.....Nasi yang dihidangkan hanya sepinggan kecil untuk kami sepuluh orang....lauk....amattttt la banyak.....Mula-mula kami agak risau cukup ke nasi ni.....perut lapar ni......Aku hanya makan sedikit nasi bersama daging goreng yang dipotong nipis bersama carrot dan capsikum.....boleh la.....ada juga telur goreng, sayur kubis....air...hanya secawan kecil teh cina....tawar....
Dah sampai hotel....jom Amy ambil kunci....
Tengok tu muka aku dan Kak Ana...happy aje....ye la dah kenyang....ok kan Kak Ana...lauknya...sedap la....Nasi yang tadi kami risau tak cukup....berlebih pulak....
Kami terus menuju ke hotel untuk berehat....penat betul...sejuk lagi.....mujur hotel ni besar dan selesa........


Ni bilik aku.......malam pertama tido di negara China.....
Ni bilik aku 3301....bilik agak luas.....ada dua katil besar....lega....mandi air panas, minum milo 3 in 1...best!!(tadi asyik minum teh cina je) sapu vaseline lotion pada badan, face oil pada muka, lipgloss pada bibir......lompat atas katil.......masih sejuk walaupun heater dah on...pakai stokin....Kak Ana dah tidur....sebelum melelapkan mata, on kan TV.....ada berpuluh-puluh channel........semuanya bahasa cina.....cite omputih pun cakap cina.....hampehhhh......zzzzzzzzzzzzzzz.

2 comments:

  1. waaa!! best ar cikgu gi Beijing. Sya pling jaoh prgi pown Indonesia. 2 pown kire ok la gak kan? dri pada x dpt!

    ReplyDelete
  2. Hai Secret.....mmg best pgalaman gi Beijing...insyaallah...mana tau nanti awk pun akan sampai kat sana... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget