Pages

Sunday, February 20, 2011

Anda Stress? Senyum.....Tak Perlu Kata Apa-Apa...

Salam sayang anak-anak dan teman-teman....Setiap kuntum bunga ros yang cantik dan harum pasti ada durinya. Semakin hari semakin banyak tanggung jawab...Guru-guru dan murid-murid harap bersabar.Soalan periksa mesti hantar....murid-murid jangan lupa ulangkaji...Esok ada latihan permainan bola sepak, sofbol, bola jaring, olahraga...cikgu terlibat jangan lupa turun padang...Murid-murid sila datang untuk pemilihan...Cikgu jangan lupa beri latihan kepada murid....murid-murid bersedia kerja rumah banyak nih....Cikgu jangan lupa tanda buku...banyak tu...Semua ketua panitia/ketua unit mesti buat mesyuarat....hantar laporan segera......Guru kelas jangan lupa siapkan......ketua unit laksanakan program......Eeeeiiiiii.....banyaknya kerja minggu ni...semua nak kena siap cepat....Muka semua guru+murid... masam + penat....muka tension.....ada yang sedih tak sempat hantar kerja on time....ada yang tak selera makan......ada kecewa kena marah.....ada yang merajuk....ada yang berkecil hati.....Kasihan ......jangan sampai stress.....SENYUM SK SRI SKUDAI.....tak perlu kata apa-apa....


Jom kita sama-sama check kita stress tak?
1. Mudah marah- apabila perkara kecil pun kita nak marah itu memang dah stress....ishhhh...mana pen aku ni tadi letak kat sini.....ni mesti ada org ambil..marah3
2. Mudah frust- stress akan menjadikan kita rasa kecewa .. Bila dah kecewa terus lah jadi murung...bahaya tu.
3. Moody- baru jap tadi jumpa senyum bukan main lebar lagi....ni kenapa masam pulak?
4. Gangguan fikiran- Lupa kat mana letak buku rekod....lupa nak hantar itu ini....tak boleh fokus.
5. Kurang kreatif - kenapa la aku tak boleh hias cantik-cantik selalunya ok...ke aku dah tak kreatif...
6. Sakit perut - Bukan nak buang air...tetapi perut tak selesa...ke tandas tapi tak jadi....
7. Rambut gugur- kalau gambar kartun professor mesti takde rambut...tapi tak semua...ada juga prof yang good looking....tapi stress kadang-kadang menyebabkan rambut gugur...
8.Susah nak tidur- ala...org lain dah nak bangun...kita baru aje nak tidur...
Dengan menarik nafas, ingat Allah, buat satu kerja satu masa....insyaallah...segalanya akan OK.


6 comments:

  1. Senyum....boleh hilang stress. Kenapa ade sorang hamba Allah tu masam je?? (Kalah cuka)

    ReplyDelete
  2. tengah stress agaknye....

    ReplyDelete
  3. Kadang-kadang ape yang terpancar di wajah seseorang itu mencerminkan hatinya.... So, senyumlah selalu....

    ReplyDelete
  4. Mr A, Mat & Mie....kasihan tgk cikgu2 ....tapi mereka mampu melalui semuanya....insyaallah.

    ReplyDelete
  5. bantulah kawan2 kita yg sedang stress agar dia dpt bertenang

    ReplyDelete
  6. tu la Ana B...sian kat diaorg mrangkap sian ke saya juge....hehehehe....kerja kat sklah awk byk tak...mungkin minggu ni je byk...kot.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget