Pages

Wednesday, September 1, 2010

MANA NAK CARI ?

Salam sayang teman-teman dan anak-anak semua......harap segala kegembiraan dan kesedihan yang mendatang dalam hidup dapat ditangani dengan fikiran dan akal yang waras. Ambil masa seminit dan bertenang....
Ramadan sudah hampir ke penghujung....di bulan yang barakah ini banyak perkara yang masih dapat dilakukan tanpa alasan. Sekarang sudah pasti semua sedang sibuk membuat persiapan untuk menyambut hari kemenangan...1 Syawal. Di semua pusat membeli belah, ibu bapa berasak-asak untuk membeli pakaian cantik buat anak-anak. Dalam masa yang makin menghampiri hari raya aku masih mencari......banyak Bazar Ramadan yang aku pergi tetapi masih belum jumpa....apa yang ada hanyalah yang tidak asli.Telah diubahsuai hingga tiada lagi keasliannya. Ku pujuk hati agar membeli saja, walaupun hati agak berat.......Aku bukan jenis putus asa.....mana lagi nak cari???
Kuih Tepung Pelita dan bukan Tako.....
Kuih lama dan mempunyai nostalgia tersendiri. Kuih kegemaran aku sejak dari kecil .Mungkin ramai yang suka kuih ini sama seperti aku....
Sedikit info mengenai kuih ini untuk dikongsi bersama.....


1.Tepung pelita sejenis kuih lembut dalam bekas daun pisang. Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.

2.Kuih tepung pelita terdiri daripada dua lapisan yang bewarna hijau di bawah dan lapisan santan putih di atas, yang dikenali sebagai kepala. Sejenis kuih manis dan amat digemari di pantai timur.

3.Tepung Pelita is made from glutinous rice, sugar, coconut milk and added with 'pandan' flavor. It is wrapped creatively into small rectangular sort of small container made of banana leaf and steamed forabout 15 minutes. Tepung Pelita is famous during breakfast and afternoon as a dessert served with hot tea or coffee. For some people they love it served cold as a good refreshment pudding.

Adakah anak-anak sekarang masih menggemari kuih tradisional seperti ini. Apapun yang kita makan, harus tahu khasiat dan mudaratnya....

SEKADAR INGIN BERKONGSI....


“Brain Food” dapat merangsang pertumbuhan sel-sel otak, memperbaiki fungsinya, meningkatkan daya ingat dan daya tumpuan anak-anak. Makanan amat perlu untuk anak-anak terutama yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi.
1. Salmon
Ikan berlemak seperti salmon merupakan sumber terbaik omega-3 - DHA and EPA – yang keduanya penting bagi pertumbuhan dan perkembangan fungsi otak. Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambilnya dalam menu makanan memiliki fikiran lebih tajam dan mencatat hasil memuaskan dalam uji kemampuan.
2. Telur
Telur dikenal sebagai sumber penting protein yang relatif murah dan harganya amat berpatutan. Bahagian kuning telur ternyata padat akan kandungan kolin, suatu zat yang dapat membantu perkembangan memori atau daya ingat.
3. Kacang tanah
“Kacang tanah (peanut) merupakan salah satu sumber vitamin E. Vitamin ini merupakan antioksidan yang dapat melindungi membran-membran sel saraf. Bersama thiamin, vitamin E membantu otak dan sistem saraf dalam penggunaan glukosa untuk memberi tenaga.
4. Gandum
Otak memerlukan bekalan atau sediaan glukosa dari tubuh yang sifatnya konstan. Gandum memiliki kemampuan untuk memenuhi keperluan tersebut. Serat yang terkandung dalam gandum dapat membantu mengatur pelepasan glukosa dalam tubuh. Gandum juga mengandungi vitamin B yang berfungsi memelihara kesihatan sistem saraf.
5. Oat/Oatmeal
Oat merupakan salah satu jenis cereal paling popular di kalangan anak-anak dan kaya dengan zat penting bagi otak. Oat dapat menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk otak yang sangat diperlukankan anak-anak di sepanjang pagi. Oat juga merupakan sumber vitamin E, vitamin B, potassium yang membuat tubuh dan fungsi otak berfungsi sepenuhnya.
6. Berry
Strawberry, cherry, blueberry dan blackberry. Secara umum, semakin gelap warnanya, semakin banyak zat yang di kandungnya. Berry mengandung antioksidan kadar tinggi, khususnya vitamin C, yang berfaedah mencegah kanser.
Kajian menunjukkan mereka yang mendapatkan ekstrak blueberry dan strawberry mengalami perbaikian dalam fungsi daya ingatnya. Biji dari buah berri ini juga ternyata kaya dengan omega-3.
7. Kacang-kacangan
Kacang adalah makanan istimewa sebab makanan ini memiliki tenaga yang berasal dari protein serta karbohidrat kompleks. Selain itu, kacang kaya akan kandungan serat, vitamin dan mineral. Kacang juga makanan yang baik untuk otak kerana mereka dapat mempertahankan tenaga dan kemampuan berfikir anak-anak.Kacang merah dan kacang cerdik mengandungi lebih banyak omega 3 daripada jenis kacang lainnya — khususnya ALA – jenis asal omega-3 yang penting bagi pertumbuhan dan fungsi otak .
8. Sayuran berwarna
Tomato, ubi keledek, labu, lobak, bayam adalah sayuran yang kaya dengan zat dan sumber antioksidan yang akan membuat sel-sel otak kuat dan sihat.
9. Susu dan Yogurt
Makanan yang berasal dari produk susu mengandung protein dan vitamin B tinggi. Dua jenis zat ini penting bagi pertumbuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim. Susu dan yogurt juga boleh membuat perut kenyang kerana kandungan protein dan karbohidratnya sekaligus menjadi sumber tenaga bagi otak.
10. Daging
Zat besi adalah jenis mineral yang akan membantu anak-anak bertenaga dan memberi tumpuan di sekolah. Daging tanpa lemak adalah salah satu sumber makanan yang mengandungi banyak zat besi. Dengan hanya makan 1 auns sehari, maka tubuh kita akan dibantu dalam penyerapan zat besi. Daging juga mengandung mineral zink yang dapat membantu memelihara daya ingat.
Jadi di musim perayaan ini dan musim peperiksaan pula bakal menjelang....bila berhadapan dengan pelbagai juadah.....tepuk dada tanya selera.....
Imanmysara

3 comments:

 1. betul la zam..kuih tepung pelita sy rasa ada di pantai timur je..memang best

  ReplyDelete
 2. Salam ana.....betul kan , kuih tepung pelita kat tempat kita yg asli dan sedap....

  ReplyDelete
 3. Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  FAKEH KHALIFAH SAKA

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails